11.11.2010

Lihapiirakat



Koulujuttuja taasen. Tulipa tehtyä ensimmäisen kerran lihapiirakoita itse. Ja oli muuten hyvää! Parhaimmillaan tietysti heti uppopaistamisen jälkeen :P

Taikina
6dl maitoa
50g hiivaa
2rkl öljyä
2rkl sokeria
1rkl suolaa
n. 14dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy,suola, sokeria sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoista taikina. Peitä kulho liinalla ja jätä kokoamaan. Valmista täyte.

Täyte
1,5dl puuroriisiä
2 sipulia
2rkl öljyä
600g jauhelihaa
1rkl viinietikkaa
1rkl sinapinsiemeniä
1,5tl suolaa
1,5tl sokeria
1tl maustepippuria
½tl valkopippuria

Paistamiseen
n. 1 litra öljyä (esim. rypsi)

Huuhtele riisiä lävikössä kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 25 minuuttia kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon maustee. Kääntele joukkoon myös riisi. Nosta täyte sivuun jäähtymään, tarkista maku!

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne halkaisijaltaan n. 15cm kokoisiksi soikeiksi letuiksi.

Jaa täyte tasan letuille. Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksinkerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reunat haarukalla.

Nostele piirakat jauhotetulle alustalle kohoamaan öljyn kuumenemisen ajaksi. Peitä liinalla. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät öljyn olevan riittävän kuumaa kun laitat sinne pienen taikinapalasen, joka alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.

Pistele piirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn esim. reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi piirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Nauti piirakat nakin kanssa tai ilman, lisukkeena ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti