1.5.2011

Munkit! Klara Vappen!Munkit 14 kpl
3dl maitoa
1pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1dl sokeria
ripaus suolaa
kaardemummaa
100g voita
7-8dl vehnäjauhoja

litra rypsiöljyä

Lämmitä maito reilun kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Alusta joukkoon jauhoja. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmitetty voi. Älä lisää jauhoja liikaa, liian kovasta taikinasta tulee kuivia pullia/munkkeja! Anna taikinan kohota liinan alla noin tunti.

Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja anna niiden taas kohota liinan alla. Mitä pitempään maltat antaa kohota niin sitä parempi lopputulos on :P Itse taisin kohottaa palleroita vielä tunnin. Ota taikinasta pieni koepala sivuun!

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Itse en ole ikinä käyttänyt mittaria. Kuumennan hellan vitosella öljyä niin että se tuntuu erittäin lämpimälle kun kättä pitää öljyn yläpuolella. Kokeilen aina pienellä taikinanokareella onko öljy sopivan kuumaa. Kun munkit alkavat ruskistua hyvin, pienennän levyä neloselle. Paista munkit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit ensin talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Sokeroi munkit ja pistele poskeen lämpöisenä!

1 kommentti: