27.10.2013

Tyrni-jogurttijäätelö (vai jäädyke...)

Sattuipa anoppi nakkaamaan meidän pakkaseen pussillisen tyrnimarjoja ja vähän ajan päästä postilaatikkoon kolahti Glorian ruoka&viini lehti. Ja lehdestä löytyi tämä jäätelöohje joten pitihän niitä tyrnimarjoja sitten päästä käyttämään!

Päämaut jäätelössä on tyrni ja appelsiini, molempia sopivasti. Ohjeesta poiketen laitoin massaa maisteltuani hieman enemmän tyrniä ja lisäsin Ruoveden herkun aitoa vaniljasokeria joukkoon. Jogurtti ja kerma laktoosittomana niin sopii myös herkemmillekin :P

Noh...ei tästä ihan jäätelöä tullut. Hirveästi en jätskejä olekkaan tehnyt kuin koulussa jäätelökoneella. Ohje kuulostikin liian helpolle...yön yli pakastamisen jälkeen pakkasessa odotti ennemminkin jäädyke kuin jäätelö. Kova köntti johon ei mikään jäätelökauha uponnut. Maku oli silti hyvä mutta missä oli vika? Tutkiskelin erilaisia reseptejä, monessa keitetään kermaa ja kananmunankeltuaisia. Toisissa vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi, vatkataan kerma vaahdoksi ja yhdistetään. Monissa jäätelöä vatkataan sähkövatkaimella pakastamisen aikana...pitäisiköhän lähettää ko. lehdelle viestiä ja kysyä asiaa, lehden kuvassa oli ainakin kaunis jäätelöpallo ;)



Tyrni-jogurttijäätelö

1 dl sokeria
1 appelsiini mehu
500g turkkilaista jogurttia
2dl kuohukermaa
4 rkl makeuttamatonta tyrnisosetta (itse laitoin vielä n.3rkl lisää)
(2-3 rkl vaniljasokeria)

Purista appelsiinista mehu. Laita mehu ja sokeri kattilaan, kuumenna ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kaada kulhoon jäähtymään.

Lisää jogurtti, kerma ja tyrnisose (sekä vaniljasokeri). Sekoita tasaiseksi, maista ja makeuta halutessasi lisää. Kaada seos kannelliseen pakasterasiaan. Pakasta jäätelöä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli. Sekoita pakastamisen alussa pari kertaa jäätelöä noin tunnin välein.

Itse annoin pakasteessa olevien tyrnimarjojen sulaa pöydällä ehkä tunnin ja nypin niistä marjan päässä olevia "tikkuja" pois. Heitin marjat blenderiin ja sain oppia, että tyrnimarjan sisällä on marjan kokoon nähden aika iso siemen :D Noh mössö siivilään ja painelin sitä lusikalla siivilää vasten, alapuolelle kulho johon valui ehkä ennemminkin tyrnimarjanestettä kuin sosetta.


2 kommenttia:

  1. nams.. hyvältä kuulostaa enivei :b ei oo kauheesti tullut tota jäätelönvalmistusta harrastettua vaikka konekin löytys kotoa.. vmut itetehty jäätelö on hyvää!

    teitkö tuon oman versiosi laktoosittomana? ite huomasin kahvilassa töissä ollessa et se laktoositon irtojäätelö oli todella veemäistä käsiteltävää, just sellasta kovaa eikä meinannu palloutua kunnolla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tein, laktoositonta kuohukermaa ja tuota Valion jogurttia. Yleensä joo laktoositon on ollu kovempaa mut tää oli oikeesti ihan kivikovaa :D piti antaa sulaa pöydällä ja sit kipata kokonaan kulhosta ulos et sai sit puukolla siitä paloja. Tuli mieleen joku jäädyke mitä on joskus tehnyt..

      Poista