27.10.2013

Bagels (vesirinkelit)






Tällä kertaa testaukseen pääsi Maku-lehdessä ollut resepti. Pinnalta rapsakat ja sisältä lähes venyvän sitkeät rinkelit saivat täytteeksi edellisenä päivänä valmistettua hirvenpaistia. Lehden reseptillä rinkeleitä olisi tullut 20kpl joten puolitin reseptin. Osan pinnalle ripottelin unikonsiemeniä ja osan kuorrutin juustoraasteella. Jälkimmäisiä voisi syödä vaikka sellaisenaan (ja varmasti päihittää ne kaupasta löytyvät juustorinkelit ;) ). Täytteeksi voi laittaa melkein mitä vaan mieleen tulee. Klassisesti bageleihin käytetään täytteenä tuorejuustoa, mielikuvitus rajaa loput :P Arnoldsin sivuilta on hyvä kurkkia vinkkejä täytteisiin ;)



Bagels (10kpl)

3,5dl vettä
1,5 rkl sokeria
2tl suolaa
½ pss kuivahiivaa
n. 8dl vehnäjauhoja

Keittämiseen 2 litraa vettä ja 3rkl siirappia. (tai 3 litraa vettä jos löytyy iso kattila, meiltä ei...)

Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi (42c), sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, ensin sekoitellen ja sitten kädellä alustaen, kunnes saat tiiviin ja kimmoisan taikinan. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Kohota taikinaa liinan alla 20-30 minuuttia. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 10 osaan. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja laita pellille liinan alle kohoamaan 15 minuutiksi.

Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää siirappi joukkoon.

Paina pullan keskelle sormella reikä ja pyörittele pullasta sormilla rinkeli. Pudota pari rinkeliä kerrallaan veteen reikäkauhan avulla (3 litran kattilaan mahtui tasan yksi rinkeli kerrallaan). Keitä rinkeleitä minuuttia, käännä ympäri ja keitä vielä toinen minuutti. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle unikonsiemeniä.

Juustoraasteen levitin lautaselle ja kun keitetty rinkeli oli kuivahtanut pari minuuttia pellillä, nostin sen juustoraasten päälle, painelin sitä hieman, käänsin ympäri ja takaisin pellille.

Paista keitettyjä rinkeleitä 225c uunissa 15 minuuttia, niin että ne saavat kivan ruskean värin.

Meidän bagelsit saivat täytteeksi yrtti-tuorejuustoa, salaattia, punasipulia, suolakurkkua ja hirven jääpaistia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti