27.10.2013

Hirveen hyvä jääpaistiNäin se metsästyskausi alkoi ja päättyi, appiukon seura on kaikki saaliit saanut ja hirvipeijaisetkin on luvassa. Tietysti meidänkin pakastinta ollaan täydennetty erilaisilla hirvenlihoilla.

Jokin aika sitten Alkon lehteä selatessani bongasin jääpaistin ohjeen, ennenkin olin toki tähän törmännyt mutta nyt se palautui mieleeni. Päätin, että sitä olisi testattava pikimmiten. Silloin tosin sukeltaessani pääedeltä pakastearkkuumme, totesin lihojen olevan aika vähissä. Löytyi sieltä kuitenkin pieni naudan paisti ja pieni hirven vasan potka. Syteen tai saveen, näillä mentäsiin! Nettiä selaillessani törmäsin tekstiin, jossa sanottiin, että alle 2kg lihapaloilla ei kannata vaivautua. No minäpä vaivauduin ja sain oikein makoisaa lihaa, nopeammin ;)

Jääpaistin, toisinaan myös routapaistiksi kutsutaan, idea on laittaa liha täysin jäisenä uuniin miedolle lämmölle. Useaita tunteja kestävä paisto, sopiva sisälämpötila (n.65c) ja voila! täydellisen mureaa lihaa. Paiston jälkeen liha saa vielä olla yön yli mausteliemessä.

Toisella kerralla meillä oli noin kilon kokoinen hirvenpaisti. Kelloa tietysti unohdin katsoa...oiskohan joku 5h mennyt sen kokoisen palan kypsymiseen. Jotkut reseptit antavat 1,5kg lihalle ohjeeksi pitää uunissa 6-7h. Katsokaamme sitä sisälämpöä :)

Jääpaistin valmistus vie vuorokauden verran aikaa, mutta kuinka helppoa onkaan heittää suoraan pakkasesta liha uuniin ilman päivän-parin sulatusta jääkaapissa. Isommat lihakimpaleet voi olla uunissa vaikka yön yli!

Jääpaisti

n. 1,5kg lihaa (hirvi, poro, nauta...) itse testasin tuon potkan ja paistin, molemmat toimi. Paisti oli hieman mureampaa.

2-3 litraa vettä (meillä isoin kattila on 3l joten taisin laittaa siihen vettä noin 2,5l)
8rlk merisuolaa
3rlk väkiviina etikkaa (itse käytin valkoviinietikkaa kun muuta ei kaapista löytynyt)
3rlk sokeria
1rlk kok. mustapippureita
1rlk kok. valkopippureita
4 laakerinlehteä
6 valkosipulin kynttä (voi lisätä kokonaisena tai pieniä)
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia. (tai reilut ruokalusikalliset kuivattuja)
(katajanmarjoja)

Jos maistelet lientä, niin huomaat sen olevan melko suolaista! Ei kannata säikähtää, lihasta ei tule niin suolaista :)

Lämmitä uuni 100-asteiseksi. Laita jäinen paisti vuokaan ja uuniin, paistia ei tarvitse peittää millään. Muutaman tunnin kulutta voit laittaa lämpömittarin paistiin ja alkaa seurata sen sisälämpötilaa. Itse otimme lihan uunista pois kun mittari näytti 65c ja se oli juuri sopivan punaista :)

Paistin ollessa uunissa voit valmistaa mausteliemen. Mittaa aineet kattilaan ja annan kiehua hiljasella noin puolisen tuntia. Sammuta liesi, jätä kansi kattilan päälle ja annan liemen olla siinä niin kauan, että paisti on sopivan kypsää.

Uiva hirvi ja pilkotut valkosipulit.


Itse kaadoin lihasta uunivuokaan kertyneet nesteet pois, ne ei näyttänyt kovin hemaseville...sen jälkeen lisäsin maustelientä niin paljon vuokaan, että liha peittyi lähes kokonaan (itellä tuli reunat vastaan, aina parempi jos liha on kokonaan nesteessä :D ). Liemi oli lämmintä mutta ei kuumaa! Vuokaan kansi päälle ja laitoin sen aluksi parvekkeelle jäähtymään, sitten yöksi jääkaappiin. Jos liha ei peity kokonaan, käännä se aamulla ympäri.

Lihasta leikkasimme ohuita siivuja. Tätä on nautittu kylmänä punaviinikastikkeen ja muussin kera, närpitty suoraan suuhun jääkaapista ja tänään teimme bageleita jonka täytteeksi liha pääsi. Nam!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti